Najnowsze artykuły

Lody proteinowe - zdrowsza alternatywa

Lody proteinowe, dzięki swojej niższej zawartości cukru i większej ilości białka, mogą stanowić element zdrowszej diety. Pomimo tego, że są bardziej...

Czytaj Więcej

5 zaskakujących pokarmów, które są dobre dla twoich jelit

Odsuń na bok jogurt i kapustę kiszoną, te zaskakująco powszechne zszywki są świetnymi pokarmami jelitowymi. Bonus: nie nadszarpną one również budżetu!

Po pierwsze, szybkie 101 - uzyskanie wystarczającej ilości dobrych bakterii jest niezbędne dla zdrowia jelit. Te dobre bakterie są znane jako probiotyki i są żywymi mikroorganizmami. Możesz zwiększyć ich spożycie dzięki fermentowanym warzywom, jogurtowi, tempeh, zupie miso, kombucha lub wysokiej jakości suplementom.

Jeśli jednak zapamiętasz tylko jedną rzecz, to właśnie to: nawet jeśli spożywasz dużo probiotyków, nie mogą one przetrwać bez prebiotyków. Są to niestrawne włókna, które faktycznie zasilają probiotyki w Twoim systemie. Bez nich Twoja ciężka praca może pójść na marne!

Korzyści płynące z dobrego zdrowia jelit wykraczają daleko poza samo pozbawianie się balastu - nawet twój tak zwany "drugi mózg" znajduje się w jelitach. Naukowcy uważają, że twój układ pokarmowy zasadniczo mówi do twojego mózgu - więc jeśli jest podrażniony, możesz doświadczyć niskiego nastroju również. Jak więc go nakarmić? Czytaj dalej, aby poznać kilka prostych sugestii.

Brokuły

Brokuły mogą być nowym bohaterem w dziedzinie zdrowia jelit. Badania z Penn State University wykazały, że jedzenie brokułów może pomóc ci lepiej tolerować warunki trawienne, takie jak nieszczelne jelito. Dzieje się tak, gdy wyściółka jelita jest naruszona, co sprawia, że jelito jest podatne na atak toksyn i mikroorganizmów, a także mniej zdolne do wchłaniania składników odżywczych. Kilka zastrzeżeń: badania zostały przetestowane tylko na myszach. Ponadto, aby uzyskać pozytywny efekt, potrzebowałbyś około 3,5 filiżanki brokułu. Jeśli to za dużo - brukselka zawiera trzy razy więcej tego samego związku chemicznego, więc możesz po prostu zjeść 1 filiżankę zamiast niej.

Pieczone na zimno ziemniaki

Tak, ziemniaki mogą znaleźć się w menu! Kluczem jest ich ugotowanie i schłodzenie. W wyniku tego procesu powstaje skrobia oporna (RS) - prebiotyk, który jest świetnym pożywieniem dla twoich dobrych bakterii. Skrobia oporna może poprawić funkcjonowanie jelit i stłumić złe bakterie - dodatkowo ma wiele innych korzyści zdrowotnych.

Gotowanie i chłodzenie pomaga zmniejszyć ładunek węglowodanów w ziemniakach, chociaż jeśli stosujesz dietę o bardzo niskiej zawartości węglowodanów, nadal powinieneś zachować ostrożność. Dobra wiadomość: nie musisz jeść ich na zimno - możesz je podgrzać, tylko nie zrumień ich w piekarniku. My lubimy je w sałatce lub jako dodatek do posiłku wysokobiałkowego. Innym świetnym źródłem RS jest niedojrzały, zielony banan, ale to może być mniej, err, a-peel-ing.

Marchewki

Dietetyk THR1VE Shannon Young poleca marchewki, ponieważ zawierają arabinogalaktany (więcej ust niż niedojrzały banan, prawda?). "Ten błonnik pomaga bakteriom probiotycznym rozkwitać i zniechęca do wzrostu oportunistycznych 'złych' bakterii" mówi Young. "Marchewki przynoszą również korzyści układowi odpornościowemu (do 80%, który rezyduje w naszych jelitach), pomagając bronić ciała przed szkodami wywołanymi przez wolne rodniki, szkodliwe bakterie, wirusy i stany zapalne". Spróbuj ich na parze i sparować z grillowanym kurczakiem lub rybą.

Bulion z kości

Kolejny ulubieniec Young's, ma on mnóstwo właściwości uzdrawiających jelita. Bulion z kości to w zasadzie tylko wolno gotowany bulion zrobiony z resztek kości mięsnych. Oznacza to, że jest poważnie tanie, aby zrobić - istnieje mnóstwo przepisów online - lub można go kupić, zbyt.

"Bulion z kości wspiera wzrost dobrych bakterii i zmniejsza stan zapalny w przewodzie pokarmowym" - wyjaśnia Young. "Jest również wysoki w kolagen - ludzie, którzy cierpią na zaburzenia równowagi trawiennej, mają zazwyczaj niskie stężenie kolagenu w surowicy. Kolagen pomaga budować tkankę, która linie całego przewodu pokarmowego, aby wspierać zdrowe funkcje trawienne i przywraca wytrzymałość wyściółki jelit."

Czosnek

Trzymaj miętówki w pogotowiu, bo czosnek to potęga. "Czosnek ma właściwości niezbędne do zrównoważenia bakterii żołądkowych, niezbędnych dla zdrowych jelit. Plus, czosnek może pomóc wzmocnić twój układ odpornościowy, utrzymując korzystne bakterie wystarczająco zdrowe, aby pomóc w zwalczaniu chorób", mówi Young. "Czosnek jest wysoki w oligo-sacharydy - są to węglowodany, których nie jesteśmy w stanie strawić w naszych jelitach. Oznacza to, że pozostają w naszym jelicie i są ostatecznie rozkładane przez nasze bakterie jelitowe. Jest to naturalny proces, który karmi korzystne bakterie i utrzymuje nasze jelita w zdrowiu." Jeśli uznasz, że jest zbyt mocny, spróbuj go zmielić w wybranym przez siebie daniu.

Young ma jednak słowo ostrzeżenia: "Niektórzy ludzie mogą doświadczyć objawów jelitowych, takich jak wzdęcia, ból jelit, zmienione nawyki jelitowe i nadmierne wiatry z powodu wysokiego spożycia oligo-sacharydów". Krótko mówiąc, nie wyskakuj całej cebulki na raz.